Bottom-up warmtetransitie
Gemeenten spelen een cruciale rol in het realiseren van de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de overheid. Maar in de praktijk lopen zij tegen tal van uitdagingen aan, zoals beperkte capaciteit en weerstand tegen de traditionele aanpak. Dat moet anders. En het goede nieuws is: het kan ook anders.
Er is een nieuwe aanpak nodig om de energietransitie in een stroomversnelling te brengen, met een belangrijke inbreng voor bewonersinitiatieven en een andere invulling vanuit de lokale overheid.
“Een gemeente moet durven loslaten, ontzorgen en faciliteren.”
Ons aanbod geïntegreerd opleidings- en coachtraject
De energietransitie daagt gemeenten uit om op een andere manier te werken dan zij gewend zijn. Zij kunnen niet langer leidend zijn, maar moeten wel regie blijven uitoefenen op het faciliteren van deze transitie- initiatieven. Dit vereist andere werkwijzen en competenties van alle betrokkenen.
SDO Hogeschool en Energie Samen bieden een uniek geïntegreerd opleidings- en coachtraject aan. Het programma bestaat uit vijf inspirerende opleidingsdagen, toegang tot een online kennisplein en persoonlijke coaching. Wij combineren moderne bedrijfs- en bestuurskunde met praktische toepassingen van bottom-up begeleidingen en uitgebreide praktijkervaring met energiecoöperaties.
“Wordt de expert die jouw gemeente nodig heeft
en schrijf je nu in voor deze unieke opleiding!”
Praktische informatie over deze 5-daagse opleiding
Eerste dag: bewonersinitiatieven in de warmtetransitie
Gemeenten zijn gewend om zelf het voortouw te nemen in de warmtetransitie. Uiteraard wordt het belang van de betrokkenheid van bewoners onderkend en worden ze betrokken in het proces. Maar wat nu als de bewoners zelf het initiatief nemen? Dit is steeds meer de realiteit. Er zijn meer dan 700 energiecoöperaties in Nederland en in 86% van de gemeenten is minstens één coöperatie gevestigd, dus de kans is groot dat er ook een coöperatie in jouw gemeente is.
Hoe reageer je op bewonersinitiatieven? Hoe help je hen zichzelf te organiseren tot een volwaardige partner in de warmtetransitie? Hoe voorkom je de interne weerstand op dergelijke participatieve initiatieven? Hoe behoud je als gemeente de regie, en verrijk je hun voorstellen, zonder het eigenaarschap van bewoners te ontnemen? Hoe sluit je de andere stakeholders aan?
Tweede dag: ontwikkelen van een regieteam
De warmtetransitie is een complexe opgave die wijk voor wijk moet worden uitgevoerd, waarbij elke wijk uniek is en zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. Hiervoor is een bottom-up aanpak nodig en een samenwerkingsverband dat de regie voert over het warmtetransitietraject. Hoe doe je dat?
Tijdens deze dag leren deelnemers hoe ze een dergelijk regieteam kunnen opzetten, faciliteren en kunnen afstemmen op de ambtelijke organisatie om – gezamenlijk – zo effectief mogelijk te kunnen werken aan de energietransitie. Welke voorbereidingen tref je bij eventuele escalaties in het proces?
Derde dag: effectief communiceren en samenwerken in warmtetransities
Het succes van participatieve warmtetransitie projecten valt of staat met een goede communicatie en samenwerking tussen de betrokken partijen. Effectieve communicatie begint met het begrijpen van de doelgroep en het spreken van hun taal. Tijdens de opleiding worden de waardenprofielen van de deelnemers gemeten. Dit is een krachtig instrument om effectieve communicatie te realiseren en elkaar beter te begrijpen. Daarnaast is het ook belangrijk om een veilige en constructieve setting voor de dialoog te organiseren. Er wordt aandacht besteed aan de voorbereiding van de dialoog, het opzetten van de juiste setting, het faciliteren van de dialoog zelf, het borgen van de vooruitgang en de rapportage en opvolging van de uitkomsten.
Vierde dag: ontwikkelen van het transitieproces
In de co-creatie van het gemeenschappelijk procesontwerp van de warmtetransitie ontstaan knelpunten op het organisatorische, technologische, juridische en financiële vlak. Om deze consequenties in goede banen te leiden, zal expertise moeten worden toegevoegd en zullen verschillende afdelingen van de gemeente effectief moeten samenwerken. De rol van de gemeenteraad, horizontale afstemming en een passende juridische vorm van het warmtenet komen hierbij aan de orde. Vaart maken in een multi-stakeholderproces is uitdagend. Randvoorwaarden hiervoor zijn dat het eigenaarschap bij het collectief blijft en tegelijkertijd de samenwerking met de initiatiefnemers wordt versterkt. Voor deze opgaven biedt de opleiding praktische inzichten.
Vijfde dag: uitbouwen en opschalen
Het succesvol opstarten en uitvoeren van een warmtetransitie project biedt een uitstekende basis voor verdere ontwikkeling en implementatie op grotere schaal in de gemeente (uitbouwen).
Daarnaast biedt deze ervaring mogelijkheden om toegepast te worden op andere beleidsterreinen (opschalen). Belangrijk is om te onderkennen dat steeds maatwerk nodig is. De kern is dat gemeenten effectiever leren omgaan met participatieve projecten waarin co-creatie met diverse stakeholders plaatsvindt. Deze opleiding biedt een helder dialogisch proces én een draaiboek voor dergelijke participatieve initiatieven.
DOWNLOAD hier de vijfdaagse brochure.