Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren (wiki). Het Latijnse woord communicare slaat terug op “iets gemeenschappelijk maken”.
Communicatie: theorie en praktijk
Communicatie is behalve een sociale activiteit, ook het resultaat van het contact. Er wordt immers betekenis overgedragen en informatie met elkaar gedeeld. Dit gebeurt door middel van geluid (zoals bij spraak en toon) en vorm (zoals beeld, symboliek en tekst). Het contact omvat ook handelingen want door gedrag worden eindeloos veel betekenissen kenbaar gemaakt.
Paul Watzlawick, één van ’s werelds bekendste communicatiewetenschappers, formuleerde vijf axioma’s (niet bewezen, maar algemeen aanvaarde beweringen) om dit complexe proces te begrijpen:
Vervolgens weten we dat ieder waardesysteem de vorm en aard van communicatie beïnvloedt.
De narratieve tradities van paars; de directieven, commando’s en onderhandelingsstrategieën van rood; de blauwe vergaderstijl en de notariële vastlegging van afspraken; het debatteren en discussiëren van oranje; de dialoog, het waarderend onderzoeken en het ‘geweldloos’ communiceren van groen; het zuiver communiceren van geel en het ‘zeggen wat gehoord moet worden’ van turkooise. Al deze vormen worden beoefend en geanalyseerd.
Praktische informatie over deze kennisupdate
Inhoud van het programma
SDO hanteert de Cubrix – een integraal bedrijfskundig raamwerk – als het theoretisch fundament voor moderne bedrijfskunde. Daardoor wordt ook de rol en betekenis van communicatie vanuit een fasegewijze, waardegeoriënteerde en contextspecifiek perspectief benaderd.
Support is beschikbaar voor duiding en analyse van de communicatiepatronen die uit de analyse naar voren komen.
Online onderwijs
SDO maakt gebruik van het leerplatform van Paragin waardoor moderne leervormen ter beschikking staan. Het studiemateriaal is fraai en functioneel vormgegeven en faciliteert alle leerstijlen. Een berichtenforum staat open voor uitwisseling met collega-deelnemers en de experts van SDO.
Het kennisplein staat 365 dagen open en de toegankelijkheid kan eenvoudig verlengd worden.
Het studiemateriaal omvat de volgende elementen: